28. veebr 2010

Kosmiline rännak (Kadri Siirman)

Plektrum Festival: Stereoskoopiline 3D Kontsertshow
26. septembril 2009, KUMU auditoorium (Kadri Siirman)

Kontsert leidis aset 26. septembril KUMUs Plektrum Festivali raames ja kandis pealkirja Stereoskoopiline 3D Kontsertshow. Kosmilise 3D vaatemängu tulevikku lõi AntiVJ (Prantsusmaa) ning muusikalise osa eest kandis hoolt süntesaatoripopi duo Principles of Geometry (Prantsusmaa).


Plektrum 3D-Show AntiVJ: Plektrum 3D-Show AntiVJ http://blog.antivj.com/2009/principles-of-geometry-antivj-a-stereoscopic-show/ Enne nimetatud etteaste algust lisati viimasel hetkel kavasse ka performance’i Muusikaline etüüd mobiilidele, täpselt pool tundi enne ettenähtu algust. Kontserdihuvilised sisenesid saali täis ootusärevust, kuid see häiriti peatselt: kuulati mobiiltelefonide sümfooniat ja selle lõppedes aeti taas kõik inimesed välja. Mõne minuti möödudes avati taas uksed juba oodatud kontsertshow tarvis. See tegevus ajas inimesed ärevaks.
Meedias leidis kosmiline audiovisuaalne kontsert palju positiivset eelkajastamist. Ka vahetult enne etteastet tutvustas Plektrum Festivali korraldaja eelolevat sündmust lühidalt ning taaskord kiideti taevani seda, mis kohe-kohe üsna suure hilinemisega alustama pidi.
Uksel antud spetsiaalselt välismaalt tellitud 3D prillid said silmade ette asetatud ning kosmiline reis võis alata. Rännaku teeots oli efektselt liiga vali haarates tähelepanu ja tagasihoidlikult väikesele ekraanile hakkasid joonestuma erinevad geomeetrilised kosmosest inspireeritud kujutused. Vastavalt lugude pikkusele liikus ka videopilt ehk kontsert oli väikesteks vaheetappideks jaotatud. Enamasti tehti ühe pala lõppedes ka pisikene paus ning siis võis uus alata ja seda kõike just kui traditsioonilisel kontserdil. Kosmiline muusika moodustas sujuvalt liikuva tehnitsistliku pildiga terviku: rütmiliselt pulseeriv, nö hüplev muusika kas edendas või kahandas liikuvat objekti. Ekraanile ilmusid jooned, mis suundusid ruudustikuks luues nii pildi galatika siseruumist, satelliidist,  maapinnast kuni liikuvate rütmimägedeni välja. Vastavalt muusika meeleolule kulges ka pilt.

AntiVJ 01: AntiVJ 01 Algus oli paljutõotav, aga niipea, kui sai sisse elatud, lõpetati. Tund aega jäi antud juhul lühikeseks. Lisaks tundus muusika veidi ühetaoline, liiga vali ja kohati tekis tõesti tunne (nagu ka hiljem trammis teiste elamusi kuulates selgus), et tegu on nö klubimuusikaga, aga ometi olid inimesed viisakalt riides ja sunnitud toolil istuma. Visuaalne pool üllatas rännaku esimestel minutitel oma detailselt joonestatud  lahendusega kosmoseruumist, kuid seegi kippus kindlatesse raamidesse jääma, oleks võinud veel kaugemale minna. Palju erines eri pindade kordusi ja pikalt näidati nn rütmimägesid, mis muutusid liiga ühetaoliseks. Samuti jäi ebaselgeks, miks just vastav muusika ja pilt käsikäes käisid ning graafikaruumide omavaheline järjestus. Kuna etteaste oli traditsioonilise kontsertiga sarnaselt üles ehitatud, oleks oodanud veidi rohkem eri plaanide omavahelist seostamist, mis antud juhul jäi kaootiliseks ja arusaamatuks.

AntiVJ 00: AntiVJ AntiVJ 02: AntiVJ 02

Kokkuvõttes oli tegu Eesti mõistes suursuguse üritusega, mida sellisel kujul varem meie lavadel esitatud pole. Tundus, et ka teised kuulajad-vaatajad jäid üsna rahule. Enda kohta võin sama öelda, kuid selge on see, et ootused olid veidi liiga kõrgeks aetud. Jääme ootama, mida AntiVJ aastal 2011 Tallinna linnapildis valgusmängudega kujutama hakkab.

Kadri Siirman
(TLÜ Kunstide Instituut, käsitöö ja kodunduse II kursuse tudeng)
Artikkel sai trükivalmis 28.11.2009

Pildid pärinevad Anti VJ blogist, seal on võimalik vaadata ka sama etenduse demo-videot.



-----------------------

Käesolev retsensioon ilmub muusikakriitika erikursuse (MuKriErikursus) raames, mis esmakordselt alustas Tallinna Ülikooli Kunstide Instituudi Muusika osakonnas 2007. aasta sügissemestril ja jätkas eduka osavõtu tõttu 2008. aasta sügissemestril juba uute osalistega, et kasvatada muusikakriitika alase lisaõppe traditsiooni ja võimaldada erinevate valdkondade huviliste koondumist nimetatud kultuuriplatvormil.


MuKriErikursuse põhiidee on arendada üliõpilaste kriitilist, analüüsivat ja uuele avatud mõtlemist. Kursuse eesmärk on anda ülevaade muusikakriitika olemusest, tutvuda toimetamisprotsessi mitmeplaanilisusega, õppida teistelt kriitikutelt (minevikust ja tänapäeval), omandada praktilisi kogemusi, reflekteerida enda kirjutamisprotsessi ning leida oma stiil. Analüüsitakse nüüdismuusikat kui nähtust kõige laiemas plaanis (akadeemilisest kuni rokk-/popmuusikani). Keskendutakse nüüdismuusika arvustamisele ja käsitletakse seda koos nüüdiskunsti ja nüüdistantsuga nüüdiskultuuri terviknähtusena.

Kursuse raames külastatakse mitmesuguseid nüüdismuusika (ja -kunsti) festivale ning džäss-, rokk- ja popmuusika üritusi. Külalislektoritena on esimesel kahel aastal kursust rikastanud ja toetanud Brigitta Davidjants (muusikateadlane ja -kriitik), Maris Valk-Falk (Scripta Musicalia), Kristina Kõrver ja Joosep Sang (Muusika), Tiina Õun ja Anneli Remme (TMK) ning Igor Garshnek (Sirp). 2009 on lisaks Maris Valk-Falgule kutsutud Maria Mölder (muusikakriitik ja toimetaja, popmuusikaspetsialist), Tui Hirv (laulja, muusikakriitik ja -teadlane ja kirjanik) ning Kai Tamm (muusikateadlane ja toimetaja). Lisaks Tallinna Ülikooli Muusika osakonnale kuulub eriline tänu kursuse senise toetamise eest erinevatele festivalidele-kontserdikorraldajatele, eelkõige, EMTA ja Sügisfestival, Eesti Kontsert ja NYYD-festival, Eesti Meediakunstnike Ühing ja PLEKTRUM, HUH (Hea Uus Heli), Jazzkaar ning NU Performance festival.

Kursus on avatud laiemale kuulajaskonnale nii Tallinna Ülikoolis kui teistes Eesti ülikoolides (EKA, EMTA, TTÜ, TÜ) ning seni on kursusest osavõtjad olnud mh tantsijad-koreograafid, kunstnikud ja ajaloolased, aga ka reklaami- ja imagoloogia, Lähis-Ida ja Aasia kultuuriloo, psühholoogia ja muusika tudengid ning lihtsalt (nüüdis)muusika- ja kultuurihuvilised. MuKriErikursus jätkab ja laiendab oma tegutsemist ka tulevastel õppeaastatel, seda alates käesolevast õppeaastast eriti Mari-Liis Rebase (MuKriErikursus07 vilistlane) aktiivse assisteerimise toel korralduslikes ja sisulistes küsimustes, aga ka tänu kõikide teiste osalejate kaasamõtlemisele.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar