14. dets 2011

„Suusabaasis on tantsupidu“ tuleb Tartusse

14.01.2011, „Suusabaasis on tantsupidu“ (Grete Madisson - MuKriErikursus 2010 VKA)

14. jaanuaril 2011 toimus Tartus Genialistide klubis üritus nimega „Suusabaasis on tantsupidu“. Üritus oli mõeldud erineva muusikamaitsega inimestele – all korrusel mängisid erinevad DJ-d tantsumuusikat, üleval toimus alternatiivse muusika kontsert. Ise osalesin viimasel.




Esimene, soojendusbänd Plagueround alustas lõputu  introga, mis ei tahtnud kuidagi lõppeda. Muusikud tegid oma tööd hästi kuid minu jaoks jäi see igavaks, professionaalseks aga igavaks. Esimeste lugude ajal valitses ootusärevus, et millal tuleb mängu vokaal, lõpuks kui ta tuli, soovisin, et poleks tulnud... Kokkuvõttes jättis too bänd mind külmaks.

Järgmine bänd Outist koosneb Raplast pärit andekatest muusikutest, kes 2009. aastal rocki-liini pooleli jätsid ja uue-kooli jazzi viljelema hakkasid. Kuna poisid on ise suured Jaga Jazzist fännid, siis ei tee nad ka enda muusikale allahindlusi. Lõpututest proovidest ja bändilaagritest on olnud kasu, sest Outist on kvaliteetne ja ainulaadne Eestis. Tuntuimas palas „Vikipeed“ võib kuulda erinevaid löökpille, klahvpille, bassi, elektroonilisi effekte, kuid pala keskmeks on trompet, mis muudab pala nauditavaks tervikuks. Outist on bänd, kelle esikalbumit tasub ära oodata!

Järgmiseks astus lavale rahvale juba tuntum indie-muusika bänd Animal Drama, kelle kava koosnes põhiliselt nende debüütalbumilt pärinevatest lugudest. Bändi teeb eriliseks laulja Fredy Schmidt´i kõrge hääletämber, kuid samas on häiriv asjaolu, et laval paistab ta kui superstaarisaate Marten Kuninga jäljendaja, seda nii oma žestide kui väljanägemisega. Bändi üldine imidž teenis aga tol õhtul plusspunkte, sest ülikonnad ning kikilipsud panid nii mõnegi näitsiku lava ees hulluma. Kui Animal Dramat kellegagi võrrelda, siis esimesena meenub Jeff Buckley, kelle hääl samuti kõrges registris hästi kõlab.

Õhtu lõpetas verivärske Astrobeat. Astrobeat on segu r´n´b-ist, popist, funkist ja jazzist. Bänd sündis 2010 kevadel. Pillimehed on enamjaolt pärit Raplast, vokaal Mariann Saar, kes sai tuntuks saates „Eesti otsib superstaari“ on pärit Tallinnast. Astrobeat on omanäoline, sest Eestis just palju r´n´b muusikat ei tehta. Astrobeat´i mahe muusika ning professionaalne lauluoskus võitsid ka Genialistide klubis publiku südame ning panid jalad tatsuma. Kui millegi üle nuriseda, siis selle, et bändi väline imidž vajab veel kõvasti tööd, et ühtne tervik saavutada – esiklaulja maika ja ketsid ei sobinud tema ilusa lauluhäälega kahjuks kokku, samuti ajasid segadusse taustalauljate kostüümid, mis ei sobinud kokku ei laulja ega pillimeeste stiiliga. Ühesõnaga on see bänd esialgu kuulamise, mitte vaatamise jaoks.

Kokkuvõttes võib öelda, et kontsert moodustas terviku, sest kõik artistid, publik ning Genialistide klubi moodustasid kokku „alternatiivse kogukonna“. Üritusest tervikuna jäi väga hea mulje ning pea iga bänd oli piletiraha vääriline.

Grete Madisson (TÜ VKA Kultuurikorralduse tudeng)
Arvustus osales konkursil NOORTE KRIITIKUTE LUUBI ALL 2011 I etapil (www.luubiall.ee).


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar