14. dets 2011

Londoni eestlased taas Eestis uut plaati esitlemas



06.11.2010, DND Genialistide Klubi, Tartu (Lauri Viileberg - MuKriErikursus 2010 VKA)

Londoni eestlaste rock’n‘roll bänd DND esitles Eestis oma verivärsket duubelalbumit „A Birthday/День Рождения.“ Tartus Genialistide klubis toimus selleks puhuks 6. novembril 2010 esitluskontsert. Nüüdseks juba ligi 10 aastat Londonis tegutsenud pundi eestvedajateks on eestlastest laulja Andreas Marian ja kitarrist Rainer Sirel, kes kunagi Tartus oma muusikuteekonda alustasid.



Õhtu algas soojendusesinejatega, kelleks oli seekord valitud John Stuart Mill, Rosa Alchemica (pooleldi DND liikmetest koosnev kollektiiv) ja Mimicry. Soojendusbändide etteastete ajal inimesed alles kogunesid, oli tunda, et Genialistide klubisse oli tuldud peaaegu eranditult DND pärast. Mimicry ajaks olid juba inimesed end saali sisse seadnud ning DND liikmete lavale tulemisega kadus saalist igasugune õhk ja liikumisruum.

Kontsert algas pika elektroonilise introga, mille kosmiline sound juhatas sujuvalt sisse kogu järgneva kava. DND-le omane vanakoolirokilik ja heas mõttes toores saunt pakkus suurt äratundmisrõõmu. Juba esimese loo esimestest riffidest oli tunda, et käiakse endiselt oma kindlat ja spetsiifilist rada mööda. Lisaks uue plaadi materjalile tuli ettekandele ka palju vanu hitte, mille seast kõige eredamalt nostalgiat tekitav oli kõigile „Twenty seven.“ Nüüdseks juba viie aasta tagune lugu oli kogu publikul hästi meeles, paljude huulilt võis lugeda loo refräänist pärinevaid repliike:

Can’t start again when you’re 27
Can’t leave your home at 37
Can’t start a life at 47

Vanadest hittidest tulid esitusele veel näiteks „Mistaken“ ja „Time to fight.“ Kontserdi tegi eriliseks see, et esitletav album oli kolmekeelne. Seega tuli esitusele nii eesti-, inglise-, kui ka venekeelseid lugusid. Kõrvu jäi väga selge ja puhas keelekasutus, mis oli üheks positiivseks üllatuseks. Hetkekski polnud sõnades kuulda aksenti või midagi muud häirivat seoses keelekäsitlusega. Läbi sõnade bändi sõnumisse süüvides peavad mehed läbivaks teemaks sisemist voolu, sunde ja soove, otsuseid ja valikuid, mis saavad alguse inimese siseilmast. 

Isiklikult pean ma kontserti igati õnnestunuks, maja oli rahvast täis ning vana ja väsinud Genialistide klubi pidas kõigele hästi vastu. DND duubelalbum „A Birthday/День Рождения“ kõlas täpselt sama hästi ja sama halvasti kui ma seda bändi (tollal oli bändi nimeks Dead Next Door) viie aasta tagusest ajast mäletan.

Lauri Viileberg (TÜ VKA kultuurikorralduse tudeng)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar