14. dets 2011

Lääne-Nigula Noortekoori kontsert ja plaadiesitlus

23.10.2010, Nõmme Lunastaja kirik, Lääne-Nigula Noortekoori kontsert (Samuel Reinaru - MuKriErikursus 2010 TLÜ)

23. oktoobril toimus Nõmme Lunastaja kirikus Lääne-Nigula Noortekoori kontsert, mis oli ühtlasi ka nende värske esikplaadi esitlus. Tegu on Läänemaa kihelkonnas (Lääne-Nigulas) oleva koguduse noorteansambliga. Kooris on liikmed läbiaegade vahetunud. Praegu on neid 15. Nad on asjaarmastajad, mitte elukutselised muusikud. Osad ei tunne isegi nooti, vaid õpivad kuulmise järgi oma partiisid. Viljeletakse gospellikke laule. Suurema osa repertuaarist moodustavad aafrikalikud või soome ühisgospellaulud, millele tehakse oma seade. Viimased on tõlgitud eesti keelde dirigendi poolt. Ansambel tegutseb juba mitu aastat, aga lõpuks anti välja plaat. Plaadil on 8 lugu, mis kõik olid ka õhtuses kavas.





Esimene laul kandis nime „Ei või teha maja liivale“. Tempokas lugu algas nii-öelda suure pauguga. Trumm ja elektrikitarrid mängisid intro ajal midagi rokilikku, hiljem see vaibus, kui tuli aeg solistidel laulda. Esimese salmi laulis üks poiss lõbusas olekus ja maneeris. Teise salmi laulis tüdruk, kes lisas oma häälega sellele loole kantrilikku feelingut. Madalamad noodid olid eriti mõnusa tämbriga. Lõpuks ühines koor.

Järgmine lugu oli ingliskeelne ‘‘Jesus is my Salvation‘‘, seal soliste polnud. Iseenesest oli teoses džässilikku hõngu, kuid see mulle väga muljet ei avaldanud. Seejärel tuli „I woke up this morning“, kus oli teine poiss solistiks. Tal oli suhteliselt kõrge ja pehme hääl. Loo kohta võib öelda, et see oli klassikalise bluesi järgnevusega gospellugu. Blues on üks mul lemmik žanridest ja see lugu oli ka tõesti hea. Peale kahte ingliskeelset lugu tulid jälle emakeelsed – „See leek nüüd valgustab“ (seal oli solistiks teine tüdruk), „Küsimus“(dirigendi enda kirjutatud lugu), „Tuli“, „Idast Läände“. See lugu on kuulsa Soome bändi Exiti repertuaarist ja soome kristlike noorte seas väga populaarne. Viimane lugu „Palveta ja tegutse“, mis on selle eelmise bändi solisti kirjutatud. See tempokas ja mõnusasti astuva rütmiga lugu, kus oli hea sõnum, lõpetas kontserti. Võib jälle öelda, et kontsert lõppes pauguga. Alati jääb ju kuulajal meelde algus ja lõpp. Seega võib öelda, et koor oli oma kava hästi läbi mõelnud.
Saatebändis olid kaks kitarristi, džembe (aafrika trumm), sheikerid. Ülejäänud saated tulid fonogrammilt, mille olid sisse mänginud selle koori saatebändi liikmed. Lisandusid trummi komplekt, muud rütmipillid, klahvpillid ja bass.

Noored jätsid hea mulje. Naeratasid palju, tantsisid kaasa ja tundusid kontserti nautivat. Mis puudutab esitust, siis ongi tähtis, et oled vaba ja naudid, mida teed. Kui miinuseid tuua, siis osadel olid noodid ilma kaanteta ees. See rikkus natuke üldpilti ja ka mõnes kohas polnud noodi jälgimise pärast mõne häälerühma laulu korralikult kuulda. Oleks tahtnud näha ka suuremat live-bändi. Siis poleks pidanud midagi fonogrammide pealt tulema. Kõkkuvõtvalt jäin kontsertiga väga rahule ja nüüd on mul kodus ka nende plaat.

Samuel Reinaru (TLÜ Muusika osakonna tudeng)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar