14. dets 2011

Dagö vanad ja uued plaanid


10.12.2010, Dagö, Viljandi Pimedate Ööde Filmifestivali kümnes sünnipäevapidu klubis Puhas Kuld (Liisa Kaha - MuKriErikursus 2010 VKA)

Ansambli Dagö kuues plaat, „Plaan Delta“ ilmub kõigi ootuste kohaselt tuleval kevadel. Sügis-talvel aga toimuvad paari aastase pausi järel mõned bändi kontserdid, kus uudishimulikud saavad nii uute lugudega tutvuda kui ka vanu kaasa laulda. Mulgimaa pealinna tuli Dagö Viljandi Pimedate Ööde Filmifestivali kümnenda sünnipäevapeo raames, millele vihjasid väiksel osal publikust peas olevad paberist koonusekujulised sünnipäevamütsid.



Dagö esitas uuele plaadile tulevast materjalist üksteist lugu. Viimast, kaheteistkümnendat lugu ei tea nad endi sõnul veel kindlalt isegi. Kahjuks ma hilinesin kontserdile ja jäin esimestest lugudest ilma. Publik kuulas ja vaatas alguses laval toimuvat vaguralt ja huviga, püüdes ammutada kõike veel avaldamata materjalilt. Uute lugude kuulmine enne massidesse jõudmist on alati veidi eksklusiivne. Rahvas muutus muidugi palju elavamaks, kui ansambel võttis ette vanemate lugude mängimise, mis tõid rahva hulka tantsu ja laulu. Publiku hulgas oli märgata, et eestlased ei saa algul vedama – kui Viljandi Folgile pühendatud loos hüüab Saatpalu: „Rahvas tõstke käed ja tehke häält“, võetakse üleskutset vastu üsna laisalt, alles loo lõppedes jõuab publikuni tükike laval oleva Lauri Saatpalu energiast. Dagöt on alati laval hea vaadata ja kuulata, nende kaasahaaravad rütmid ja tekstid puudutavad inimesi. Miks muidu kutsuti bänd teiseks lisalooks tagasi, esitlusele tulnud „Šveitsi“ ümina saatel, mida mõni endale märkamatultki oli kaasa laulma hakanud.

Bändil on uue plaadi tarvis ka uus koosseis, mis tegi ka vanade lugude esitamise värskeks. Vanast koosseisust on alles muidugi Lauri Saatpalu, kes teeb Dagöst Dagö ja 1998. aastal temaga alustanud kitarrist Peeter Rebane. Neile kahele on lisandunud noored professionaalsed muusikud, kes on varem mitmetes eri ansamblites kaasa teinud. Nendeks on Kristjan Priks (trummid), Tarvi Kull  (klahvpillid) ja Henno Kelp (basskitarr). Bändiliikmed näivad Lauri Saatpalu kõrval veidi ontlikumad välja ja jäävad Saatpalu jõulise oleku taustale. Siiski mõjuvad nad laval üsna muhedalt ja, mis kõige tähtsam, oma instrumendi mängimises on nad väga head ning toetavad Lauri Saatpalu esinemist ja figuraalset olekut.
Dagö eestvedajat, laulja Lauri Saatpalut, oma eripärase hääletämbri, teatraalsuse ja ekspressiivsusega, on mul olnud alati laval väga huvitav jälgida, nii ka seekord. Kuigi tegelikult just seda kõike koosmõjus tema elava iseloomuga vaadates mõistan, miks ta paljudele ei pruugi meeldida. Saatpalut iseloomustab jõuline ning omapärane hääl, suured žestid, kerge huumor ja vaba, veidi irooniline olek. Just see teeb minul kontserdisaalis olemise nauditavaks. Veel on Dagö puhul mulle alati tohutult meeldinud lugude sõnad, mis on mänguliselt jutustavad. Võin öelda, et lausa lummavad. Näiteks jäi mind ühest uuest loost kummitama mitu korda kõlav fraas „Sinuga võib-olla. Võib olla? Võib olla.“

Uue plaadimaterjali esmamulje on täpselt selline, nagu Dagölt oodata oli, mingeid suuri üllatusi ei olnud. Lugude teemaatika ja kõla on selline nagu olema peab, ega teistmoodi vist ei olekski õige – seda kõik nende muusika austajad ju loodavad ja ootavadki. „Plaan Delta“ lood jutustavad erinevaid lugusid, samas sisaldavad need „traditsioonilisi“ Dagö teemasid: toit, armastus ja erinevad paigad üle ilma... Viimane neist on ju lausa bändi nime loomuses – Dagö on ju ühe ilusaima Eesti saari, Hiiumaa, ajalooline nimi ja nii ka mitmed vanad ja uued lood on inspireeritud erinevatest maailma paikadest. Seega tulid sobivalt esitlusele näiteks vana hea „Pöide“ ning uued lood „Klaipeda“ ja „Veneetsia“.

Tuleks ära mainida, et sündmuse õnnestumisele aitas suuresti kaasa hea helikvaliteet, mida antud klubis igalt kontserdilt oodata ei saa. Hea meel oli ka selle üle, et kuigi kontserdile läksin koos inimesega, kellel oli Dagöst aastate tagusest ajast üsna negatiivne eelarvamus, tundus mulle, et see kontsert suutis seda veidi muuta. Pärast bändielamust pidu jätkanud Viljandi kohalik plaadikeerutaja DJ Harl:Etno lastud muusika oli väga sobiv.

Kogu plaadistamist ootavat materjali ei jõudnud esimese hooga kontserdil kohe väga tähelepanelikult jälgida. Seega nagu ikka peale head kontserti oleksin tahtnud järgmisel päeval uusi lugusid rahulikult läbi kuulata. Olen tähele pannud, et tavaliselt langeb millegipärast minu Dagö kuulamise periood kevad-suvisele ajale... Siiski sobib nende muusika suurepäraselt ka talviste lumehangede keskele. Kontserdist saadud naeratus säilis mul veel ka järgneval hommikul, kui bussis istudes jälle üle tüki aja kõrvaklappidega Dagö vanu lugusid kuulasin.

Liisa Kaha (TÜ VKA Kultuurikorralduse tudeng)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar