29. jaan 2009

Rohelised jõulud saabusid lume kiuste (Mairi Kikkas)

Green Christmas, 12.-13. detsember 2008, Rakvere Spordihall (Mairi Kikkas)

Jõulukuu on teatavasti aeg imedeks. Nii ongi juba 13. aastat järjest, ühel detsembri nädalavahetusel, saanud tüüpilisest "depressiivsest Eesti väikelinnast", kust muidu suurt peale liha ja vorsti laiema avalikkuse ette ei jõua (erandiks aeg-ajalt vaid vabatahtlikud kultuuriarendajad nagu Üllar Saaremäe ja tema punklaulupidu), baltimaade rokimeka. Tublid päkapikud BEM Agency'st tegid ka sel aastal Rakverest Rockvere, tuues publikuni Green Christmas'i. Uhkusega Eesti vanima rokifestivali nime kandev üritus on kindlasti üks kolmest aasta raskerokisündmusest (balansseerides stiililiselt täpselt kuskil Hard Rock Laagri ja Rabarocki vahel), kus iga endast lugupidav rokkar lihtsalt peab osalema. Kuigi publikunumbritelt ei ole ettevõtmine kunagi just silma paistnud, ei olnud kartustest hoolimata majanduskriis rahva rahakotile veel valusat pitserit jätnud.

25. jaan 2009

Öö, mil helid muutusid illustreeritud elulugudeks (Laura Toots)

Visuaalsete helide festival Plektrum, klubiöö
12. septembril 2008 Tallinna Linnahall (Laura Toots)

Linnahalli poole liikudes nätsutan näppude vahel roosat piletit. Mu pääsmel seisab paksude mustade trükitähtedega “PLEKTRUM FESTIVALI KLUBIÖÖ. DJ DEEP (Prantsusmaa), TRG (Rumeenia),”  väiksemas kirjas on veel lisaks “RULERS OF THE DEEP, MADIS NESTOR, VJ PFADPFINDEREI (Saksamaa).”


Mälestisena väärtarhitektuuri nimekirjas olev linnahall tõotab vaatamata seal toimuvatele massiahnetele muusikalidele juba oma bastionaalse välisilme ja nõukogude interjööriga head eelseisvat ööd.

Beethoveni klaverikontsert basskitarril ehk Michael Manring KUMUs (Sandra Tamm)

Jõulujazz
13. detsember 2008, Michael Manring KUMU auditooriumis (Sandra Tamm)

13. detsembril esines Jõulujazzi raames KUMU auditooriumis maailmakuulus ameeriklasest bassimängija Michael Manring. Saal oli välja müüdud, ent kohale oli tulnud piletita fänne, kes lootsid viimasel hetkel imekombel veel pileteid saada.

Tagasihoidliku olemisega mees astus rahva ette ja võttis kätte ühe kolmest basskitarrist, mis näis tema kõrval tohutu suur. Peagi esimesi noote kõlama lastes oli aga selge, et Manring valitseb oma pilli täielikult ja seda kusjuures alandikult ja pilli austades. Esimene lugu kandis nime “Excuse me, Mr. Manring”. Pikka loosse mahtus erinevaid mängustiile. Vahepeal kasutas Manring E-Bow'd, ehk magnetit, mis tõmbab keeled helisema. Tekitatud helid olid müstiliselt uinutavad ja lummavalt ilusad; need meenutasid poognaga tõmmatud hääli, mida oleks raske seostada basskitarriga, sest sellist häält bassist üldjuhul oodata ei oska. Esimese loo lõpus vabandas Manring, et lugu liiga pikaks venis, kuna ta oli improviseerima jäänud. Siit ka väike seos loo nimega.

Pray for Art (Olivia Verev)

Internationales Klangkunstfest farb_laut
17. oktober – 15. november 2008, Berliin (Olivia Verev)

Rahvusvaheline Helikunstifestival farb_laut, mida võiks tõlkida kui värv_heli (toon), värv_kõla (kõlavärv).

Christina Kubisch, Adam Geczy, Thomas Gerwin, Hauke Harder, Douglas Henderson/David Brody, Seiji Morimoto, Wolfgang Spahn.

Ürituse nime järgi ootasin umbes kunstihoone suurust ruumi. Sisenedes aga selgus, et tööd paiknevad kolmes keskmise suurusega galeriiruumis ning rahvusvahelise helikunstifestivali näituse pool on esindatud kõigest 7 teosega.

24. jaan 2009

Meediakunsti pealetung ajaloolises keskkonnas (Regina Kuningas)

Visuaalsete helide festival Plektrum
13. september 2008, Katariina kirik, Tallinn (Regina Kuningas)

Heli.Pilt:Pilt.Heli või Heli:Pilt Pilt:Heli
Esimesena pani mind mõtisklema kontserdi mitmetähenduslik pealkiri. Mis on selle kontserdi tõeline nimi? Festivali programmvihikus ja kohapeal kätte antud kaval olevad nimed on erinevad. Kontserdi nimi viitab heli ja pildi – audio ning visuaalse omavahelistele suhetele:  üksteise täiendusele või  mõjutamisele. Matemaatiliselt asjale lähenedes pole heli jagatud pildiga võrdeline pilt jagatud heliga. Kokkuvõtlikult öeldes loodi erinevate Eesti heliloojate loomingule visuaalne lahendus, mis hõlmas videot ja valgustust. See oli audiovisuaalne nüüdismuusika kontsert, mis näitas Visuaalsete helide festivali Plektrum raames Katariina kiriku uusi tahke.